Jezelf zijn, de basis voor persoonlijke groei; de 80/20 regel

Veel dingen die we leren en ontwikkelen zijn ingegeven door verwachtingen van anderen. Daar ontkom je niet aan omdat je nu eenmaal je leven deelt met andere mensen, direct en indirect, zakelijk en privé. Maar hoe selectief durf je te zijn in wat je echt nodig hebt en wat echt bij jou past? Zelfkennis vormt daarin de basis, hoe meer je die hebt hoe makkelijker je keuzes en focus te bepalen zijn.

Bijvoorbeeld; ik ben een gevoelig en bescheiden mens, ik help graag anderen, ik streef naar harmonie en wederzijds respect, ik wil me goed kunnen verplaatsen in anderen, hoe meer ik begrijp over de beweegredenen van mensen hoe beter ik kan aansluiten bij wensen en behoeften, hoe meer harmonie en wederzijds respect ik weet te creëren. Het is hiermee wel duidelijk hoe ik me het best kan ontwikkelen en op welke kennis en vaardigheden ik me het best kan richten.

De keerzijde echter is dat ik moeite heb met conflicten, egoïsme, dominantie en dat ik het lastig vind om eenzijdige beslissingen te nemen. Dat zijn niet geen slechte eigenschappen, ik heb er nou eenmaal moeite mee. Hoe logisch is het dan om me volledig toe te leggen op het ontwikkelen van eigenschappen en vaardigheden die dit allemaal voor me oplossen? In bepaalde mate ontkom ik er niet aan, gewoonweg omdat ik ermee moet leren dealen. Ik zal er echter nooit heel goed in worden en het plaatst me in een positie waarin ik niet op m’n best ben. Kortom, nuttig om te leren maar niet gunstig om al te lang in te vertoeven.

En toch, hoeveel tijd en energie heb je al gestoken in het analyseren, trotseren en oplossen van je tekortkomingen en uitdagingen? Zoals gezegd, het was waarschijnlijk nodig om ermee te kunnen dealen, maar niet om er al te lang in te vertoeven. Intussen had je nog beter kunnen worden in wat écht bij je hoort en wat jouw talenten, voorkeuren en wensen tot uitdrukking brengt in bijzondere eigenschappen, vaardigheden en kennis. Zorg dat dit tenminste 80% van je tijd en energie verdient en het leven zal een stuk makkelijker worden.